Schrijf je nu in voor de Masterclass Lawaaibeheersing!

Traditiegetrouw organiseren we tegen het eind van het jaar een masterclass akoestiek. Dit jaar is het thema lawaaibeheersing. Voor deze masterclass zijn sprekers uitgenodigd vanuit de universiteiten, opleidingen en instituten om de achtergrond en toepassingen van lawaaibeheersing te belichten, maar ook vanuit de sector infrabeheer om de beleidsmatige kant van de rol als lawaaibeheerser toe te lichten. Meer informatie vindt u hier en aanmelden kan hier!

Schrijf je nu in voor de lezingendag Akoestiek in de openbare ruimte!

Op 12 oktober vindt deel 2 van de lezingendag over Akoestiek in openbare ruimte plaats. We organiseren dit wederom samen met de NVBV. Een jaar geleden vond deel 1 van dit tweeluik plaats en deze stond toen in het teken van akoestiek in de openbare binnenruimte. In de komende lezing ligt de nadruk op de akoestiek in de buitenruimte. Het programma vindt u hier en u kunt zich hier alvast aanmelden.

Schrijf je nu in voor de lezingendag Akoestische innovaties!

Op 21 september vindt alweer de lezingendag over Akoestische innovaties plaats. Op deze dag staan nieuwe ontwikkelingen in de akoestische wereld centraal, zowel qua producten als methodes, meetapparatuur en modelleringstechnieken. Het programma vindt u hier en inschrijven kan hier.

49ste editie van de Hogere Cursus Akoestiek

De 49ste editie van de Hogere Cursus Akoestiek staat weer voor de deur. De Hogere Cursus Akoestiek is een initiatief van het Nederlands Akoestisch Genootschap, de Belgische Akoestische Vereniging en de Expertgroep Akoestiek en Trillingen van ie-net dat 49 jaar geleden genomen werd om aan de nood aan een grondige basisopleiding in het multidisciplinaire vakgebied akoestiek tegemoet te komen. De cursus beoogt een specialisatie na een technische academische opleiding en sluit hierdoor nauw aan bij het aanbod aan de Vlaamse en Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs. Voor meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven klikt u hier.

Winnaars Gouden Decibel Awards 2022 bekend!

Tijdens de Nationale Geluidshinderdag op 7 juni 2022 zijn de Gouden Decibel Awards 2022 uitgereikt.

Dit jaar ging de ‘Award voor een bedrijf, product en/of dienst’ naar de NoiseTrap Blox, een modulair geluiddempend ventilatierooster van het bedrijf Merford. De andere twee inzendingen die net naast de prijs grepen waren de sporTIG akoestische scheidingswand en de App Geluidsverwachting.nl

In de categorie ‘Award voor een persoon’ is de Goude Decibel postuum uitgereikt aan Gilles Janssen. Een persoon die breed aanwezig was en een grote erfenis in geluidland heeft achter gelaten

De jury van de Gouden Decibel bestond dit jaar uit de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG), het Nederlands Akoestisch Genootschap (NAG) en de VVM (netwerk van milieuprofessionals). Vanuit het NAG-bestuur hadden Casper Bosschaart en Reinier Balkema zitting in de jury.

Bij de beoordeling van de inzendingen is gelet op de volgende criteria:

  • Creativiteit en innovativiteit
  • Effectiviteit en toepasbaarheid
  • Maatschappelijk belang
  • Economisch belang
  • Bijdrage aan een beter geluidklimaat

Beide winnaars worden via deze weg van harte gefeliciteerd!

Jury oordeel NoiseTrap Blox:

De NoiseTrap BLOX van Merford is een modulair geluiddempend ventilatierooster. Het bestaat uit elementen met een relatief geringe inbouwdiepte die eenvoudig met een kliksysteem kunnen worden gemonteerd. Het is een modulair alternatief voor conventionele geluiddempende roosters en realiseert een hoge demping bij laagfrequent geluid.

De demping in lage frequenties, de makkelijke handelbaarheid en de herbruikbaarheid worden door de jury aangemerkt als sterke punten. In het juryrapport wordt verder gesproken over een innovatieve oplossing waarbij een merkbaar effect verwacht wordt voor bewoners van appartementsgebouwen en mogelijk ook belangrijk bij de toepassing van warmtepompen. De jury geeft aan goede kansen te zien voor verbetering van het geluidklimaat en daarnaast wordt het maatschappelijk belang in het kader van de energietransitie groot geacht.