Terugblik: Masterclass Muziekakoestiek en Akoestiek voor Muziek

Datum: Woensdag 29 november 2023 / Locatie: Musis, Arnhem / Organisatie: Elke en Margriet.

De eerste sneeuw van het jaar viel precies afgelopen nacht, evengoed zijn alle sprekers en de meeste toehoorders mooi op tijd voor de lezingendag. De dag is flink gevuld, zowel in het lezingenprogramma als het aantal aanwezigen: 75. Enis trapt af met een samenvatting van zijn promotieonderzoek over de trillingen in rieten van een altsaxofoon. Marietta vertelt in de tweede lezing over het bouwen van een viool en verschillende vioolonderdelen en hun inwerking op de uiteindelijke klank, waarbij ze ook het een en ander laat horen. Tijdens de koffiepauze luisteren we naar muziek gespeeld door het trio Borromeo in de Balkonzaal en in de in 2017 geopende Parkzaal, waarbij we tijdens het derde en laatste deel mogen luisteren hoe het op het podium klinkt.
Na de pauze nemen Gerben en Joos ons mee in de wereld van de stemmingen, de vleugel in de zaal wordt door Gerben veelvuldig gebruikt om verschillende stemmingen te laten horen.
Na de lunch wordt het technischer. Toon start met een overzicht van zijn onderzoek om zalen voor oude muziek akoestisch virtueel en real time tot leven te brengen. Martijn geeft een inleiding in de ruimteakoestiek, die door Ingo en Ysbrand verder uitgewerkt worden voor wat betreft meten en modelleren. Margriet sluit de intensive dag af met een overzicht van het akoestisch ontwerp- en uitvoeringsproces van een zaal voor niet versterkte muziek.
Al met al was het een zeer geslaagde luisterdag in de inspirerende omgeving van Musis in Arnhem.

Een lijst van de sprekers en hun onderwerp is hieronder te vinden. De long abstracts volgen z.s.m.